เรา สอนภาษาสวีดิช ( สอนภาษาสวีเดน ) ที่นี่ เพื่อเผยแผ่ความรู้สู่กัน เป็นความรู้ที่มีประโยชน์ (ตามประสาผู้ที่หาแหล่งเรียนรู้ที่แบ่งปันทางอินเตอร์เนตไม่ได้ในคืนเริ่มต้น เครียดมากเลยคืนนั้น เจอมีให้ดูตรงไหนนิดตรงไหนหน่อย แทบกราบเลยคืนนั้น ก็เลยแบ่งเองซะเลย เผื่อช่วยคลายเครียดให้ใครได้บ้าง)

Diagnosklassifikation


ICD-10
ICD-10 (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems - Tenth Revision) är den nu gällande upplagan av ICD, en allmänt accepterad standard för klassificering av sjukdomar, utgiven av Världshälsoorganisationen (WHO). ICD-10 färdigställdes 1992 och den senaste versionen är från 2011.
Socialstyrelsen ansvarar för den svenska översättningen av ICD-10 som då kallas KSH97 (Klassifikation av sjukdomar och hälsoproblem 1997) och uppdateras årligen.
I december 2010 publicerade Socialstyrelsen ett nytryck av den svenska versionen av ICD-10. Från och med den 1 januari 2011 ersätter ICD-10-SE den första upplagan av Klassifikation av sjukdomar och hälsoproblem 1997.
För psykiatrin vidkommande används ibland den amerikanska diagnosmanualen DSM-IV som komplement till ICD-10:s axel F. I Sverige är endast ICD-10 officiell diagnosmanual, och Socialstyrelsen har utarbetat ett omfattande konverteringssystem från DSM-IV till den offentligt godkända ICD-10. DSM-IV har därför ingen officiell legitimitet, vilket däremot ICD-10 har.
Syftet med ICD
Det primära syftet med sjukdomsklassifikationen ICD, International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, är att möjliggöra klassificering och statistisk beskrivning av sjukdomar och andra hälsoproblem som är orsak till människors död eller kontakter med hälso- och sjukvården. Förutom traditionella diagnoser måste klassifikationen därför omfatta ett brett spektrum av symtom, onormala fynd, besvär och sociala förhållanden.

ICD är i första hand en statistisk klassifikation och inte en nomenklatur, det vill säga en förteckning över riktiga eller rekommenderade beteckningar eller termer. Klassifikationens språk är alltså inte bindande för formuleringen av de diagnoser som anges i patientjournaler eller annan medicinsk dokumentation.
ICD (WHO)
Den internationella klassifikationen ICD, International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, har funnits i cirka hundra år och har reviderats tio gånger. Sedan 1948 ansvarar Världshälsoorganisationen (WHO) för underhållet av ICD. Den nu gällande versionen, ICD-10, är från 1990. Ett arbete pågår inom WHO med att uppdatera ICD-10 till en kommande ICD-11.
Svensk ICD
Den svenska versionen av ICD-10 heter ICD-10-SE, Internationell statistisk klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem – systematisk förteckning. ICD-10-SE ersatte den första upplagan av Klassifikation av sjukdomar och hälsoproblem 1997 (KSH97) den 1 januari 2011. Klassifikationen är obligatorisk för rapportering till Socialstyrelsens hälsodataregister.
För att få en enhetlig och gemensam svensk uppdelning av diagnoskoderna i ICD-10-SE ska Socialstyrelsen godkänna alla förslag till ändringar, nya koder och fördjupningskoder. Förslagen ska skickas in enligt särskilda uppdateringsrutiner som finns att ladda ner här ovanför.

DSM-IV
Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) är en handbok för psykiatrin, som innehåller standarddiagnoser för psykiatriska sjukdomstillstånd. Den ges ut av American Psychiatric Association (APA), men är brett använd över hela världen.
Den första versionen av DSM publicerades 1952, och de olika versionerna hänvisas till med romerska siffror. Den nuvarande versionen är DSM-IV, där IV indikerar att det är den fjärde utgåvan (upplagan) av handboken.
Kliniskt har DSM:s manualer betydelse utanför USA, men officiellt används istället ICD-10 för diagnos.
DSM-IV gavs ut 1994, och ersätte då DSM-III från 1980 och dess reviderade upplaga DSM-III-R från 1987. Den senaste reviderade upplagan av DSM-IV från 2000 kallas DSM-IV-TR, där TR står för Text Revision.
Diagnoskriterierna i DSM-IV finns publicerade på svenska under beteckningen Mini-D IV, som utkom 1995. En reviderad utgåva anpassad till DSM-IV-TR utkom 2002.
I Sverige används DSM-IV som ett komplement till ICD-10, International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, vilket är det officiella diagnossystemet.
En diagnos i DSM-systemet görs utifrån en multiaxial bedömning. Det betyder att man ser till flera områden i patientens liv som kan vara relevanta. Detta framhävs ibland som en fördel framför ICD-systemet. DSM-systemets fem axlar anges nedan.
Axel I:         Kliniska störningar, exempelvis depression och psykos
Axel II:       Personlighetsstörningar och utvecklingsstörning
Axel III:      Somatiska sjukdomar eller skador
Axel IV:      Psykosociala problem
Axel V:       Global skattning av funktionsförmågan enligt GAF-skalan


Källförteckning



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.