เรา สอนภาษาสวีดิช ( สอนภาษาสวีเดน ) ที่นี่ เพื่อเผยแผ่ความรู้สู่กัน เป็นความรู้ที่มีประโยชน์ (ตามประสาผู้ที่หาแหล่งเรียนรู้ที่แบ่งปันทางอินเตอร์เนตไม่ได้ในคืนเริ่มต้น เครียดมากเลยคืนนั้น เจอมีให้ดูตรงไหนนิดตรงไหนหน่อย แทบกราบเลยคืนนั้น ก็เลยแบ่งเองซะเลย เผื่อช่วยคลายเครียดให้ใครได้บ้าง)

Armbågsben ( Ulna )


Läge
Armbågsben är ett inre och längre av de två benen i den mänskliga underarmen. Det placerar på lillfingret sidan i underarmen. Den ansluter mellan armbågen och handled och parallellt med strålben. De två benen ansluters genom senor mellan benen.  
Funktion
Precis som strålben armbågsben är vidhäftningen för muskler och senor som associerar med rörelsen av underarmen och handen.

Uppbyggnad
Armbågsben är ett långt  ben och har  formad som en hammare. Det har ett stort huvud som ansluter till stor del av överarmsben emellertid  änden av benet är mindre än strålbenet. Vi kan dela benet i underarmen i tre delar, övre delen (proximalt) , centrala ben (skaft) ,  nedre delen (distalt). Armbågsben har bredare proximalt och smalare distalt.
Övre delen ser man sticka ut benen tydligt. Det finns två utskott, olekranon (olecranon) och coronoidutskottet (process coronoideus). Dessutom finns det två konkava, incisura trochlearis och incisura radialis,  som passar in i olekranon fossa av överarmsben (humerus).
Armbågsenet  är rakt i mittenavsnittet. Armbågsbenets skaft är trekantigt, har formen av en prisma. Det har tre sidoytor och tre kanter som är vidhäftning för muskler.
Armbågsbenets distala ände är smal och har två utskott. Ett caput ulnae, som leder mot strålbenet och ett  process  styloideus, som sträcker sig längre distalt än huvudet .

Källförteckning



Kjell Hjelm, Vibeke von der Lieth, Marianne Looft, Inge Olsen, Henrik Andersen, Lissi Hansen      ( 2010 ),  Medicin 1. Riga, Latvia : Livonia Print.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.