เรา สอนภาษาสวีดิช ( สอนภาษาสวีเดน ) ที่นี่ เพื่อเผยแผ่ความรู้สู่กัน เป็นความรู้ที่มีประโยชน์ (ตามประสาผู้ที่หาแหล่งเรียนรู้ที่แบ่งปันทางอินเตอร์เนตไม่ได้ในคืนเริ่มต้น เครียดมากเลยคืนนั้น เจอมีให้ดูตรงไหนนิดตรงไหนหน่อย แทบกราบเลยคืนนั้น ก็เลยแบ่งเองซะเลย เผื่อช่วยคลายเครียดให้ใครได้บ้าง)

Personlighetsstörningar


Kluster A – udda och excentriska personligheter (paranoid, schizoid och schizotyp).

-         Paranoid personlighetsstörning,

-         Schizoid personlighetsstörning,

-         Schizotyp personlighetsstörning.

Kluster B – dramatiska, impulsiva, emotionella personligheter (antisocial, borderline, histrionisk och narcissistisk).

-         Antisocial personlighetsstörning

-         Borderline personlighetsstörning

-         Histrionisk personlighetsstörning

-         Narcissistisk personlighetsstörning.

Kluster C – räddhågsna och ängsliga personligheter (fobisk, osjälvständig, tvångsmässig och passiv-aggressiv).

-         Fobisk personlighetsstörning

-         Osjälvständig personlighetsstörning

-         Tvångsmässig personlighetsstörning.

Paranoid personlighetsstörning

Paranoid personlighetsstörning innebär att personen är ovanligt misstänksam mot andra människor. Misstankarna kan handla om att andra människor luras, använder eller skadar honom/ henne. Personen är ofta upptagen med orättvisa misstro, funderar om andra trohet eller trovärdighet. Detta gör att personen får svårt att lita på andra och rädd för att tro på andra. Personen kan även ha grundlösa misstankar motsin partner.


Bemötande och behandlingsaspekter

Vi ska visa respekt inför deras misstänksamhet. I stället för att försöka överbevisa paienten om att man har goda syfte, kan det vara mer effektivt att vid inledningen av kontakten säga t.ex.: ”Jag förstår att det kan vara svårt att lita på mig eftersom vi inte träffats förut.”  

När personens mönster av misstro mot andra klart visar är det viktigt att sätta ord på detta. Det kan också vara intelligent att peka på att denna misstänksamhet även består av ett potentiellt hot mot behandlingskontakten. Det är vanligt att patienter ber att få läsa sin journal. Som vid all annan dokumentation är det viktigt att tänka på hur man formulerar sig. Studier som specifikt utvärderat behandling vid paranoid personlighetsstörning saknas. I klinisk praxis kan man tänka att behandla uppvisade tecken och symtom farmakologiskt. Detta kräver oftast att individen har ett visst mått av sjukdomskänsla/sjukdomsinsikt.


Schizoid personlighetsstörning

Schizoid personlighetsstörning innebär en brist på intresse för sociala relationer. Personen tycker om att vara själv och har få, om några, nära vänner. Personen har svårt att visa känslor och kan verka ointresserad eller emotionellt kylig. Han eller hon är ofta upptagen av fantasier och själviakttagelser (tänker om sig själv), och känner sällan glädje inför aktiviteter. Personen saknar ofta lust till sex med andra personer, tycker inte om sex.


Bemötande och behandlingsaspekter

Det är viktigt att respektera den schizoida individens behov av distans. För mycket aktiv och emotionella terapeuter kan fårstås som påträngande, och hotfulla. Det finns ingen grundad på erfarenheten och studier som rörande behandling av schizoid personlighetsstörning, endast enstaka fallstudier. Här har såväl beteendeterapi som kognitiv terapi visat blygsamma resultat.


Schizotyp personlighetsstörning

Schizotyp personlighetsstörning innebär ofta social isolering, och personen uppfattas ha ett udda beteende. Personen saknar förmåga till socialt samspel och känner obehag eller ångest i sociala situationer. Dessutom har personen ofta känslan av att ha ett extra (magiskt) sinne, och tror på vidskepelse, klärvoajans, telepati och liknande. Individens tal kan vara omständigt, vagt eller metaforiskt. Ofta saknar personen nära vänner eller personliga kontakter utöver den närmaste familjen.


Bemötande och behandlingsaspekter

Det är viktigt att ta hänsyn till dessa individers sociala ångest och lättväckta misstänksamhet. Man bör undvika att vara för abstrakt, emotionell eller familjär då detta kan misstolkas av individen. Det är också viktigt att alla typer av vårdkontakter med dessa individer är välstrukturerade. I klinisk praxis behandlas uppvisade tecken och symtom. Psykotiska symtom som förelegat under en längre tid behandlas med antipsykotika.


Antisocial personlighetsstörning

Antisocial personlighetsstörning innebär att personen har en svag moralisk utveckling och saknar respekt för andra människors rättigheter och för sociala normer. Ibland kan personen handla olagligt, ljuga och luras. Personen är ofta impulsiv, irritabel, eller aggressiv. Personen kan agera vårdslöst och ha bristande respekt för egen eller andras säkerhet. Personen kan visa oberördhet eller bortrationalisera situationer där han eller hon gjort någon illa, skadat, eller stulit från någon annan.


Bemötande och behandlingsaspekter

Personer med antisocial personlighetsstörning saknar oftast motivation att förändra sitt problematiska beteende. När de ändå söker sjukvård är det beror på  andra skäl, t.ex. missbruk, ångest eller depressivitet. Det kan också handla om olika typer av sociala problem eller önskemål om recept på beroendeframkallande läkemedel.

Allmänt antisociala personer tycker om enkla lösningar på problemen och de har svårt att godta behandlingsförslag som innebär krav på eget ansvarstagande och egna bemödanden. Det är lätt att bli luras av den antisociala individen som på olika sätt försöker påverka behandlaren i önskad riktning. Här ställs stora krav på professionalitet hos behandlaren samt struktur och ramar för det kliniska arbetet.

I behandlingsarbetet med antisociala personer ser man oftast drogmissbruk eller sekundära konsekvenser av missbruk som ångest och depressivitet. Problem är att uppmärksamma, identifiera och behandla. Man ska tänka att behandlingen kan vara fel/negativ resultat på grund av patientens problematiska personlighet.


Borderline personlighetsstörning

Borderline personlighetsstörning innebär svårigheter att hantera känslor, turbulenta mellanmänskliga relationer och ett extremt svart-vitt tänkande. Personen har ofta svår separationsångest, och är inte klart förstår i viktiga relationer. Personen är ofta impulsiv, till exempel slösaktig med pengar, kaotisk eller vårdslös i trafiken. Vissa personer skadar sig själva, begår självmordshandlingar, eller har svårt att kontrollera sin aggressivitet. Det finns en osäkerhet i självbild och identitet. Personen känner ofta en tomhetskänsla, och kan ibland bli misstänksam mot andra eller få overklighetskänslor. Störningen kallas också för emotionellt instabil personlighetsstörning.


Bemötande och behandlingsaspekter

Individer med borderline personlighetsstörning är många gånger motiverade för behandling. Denna motivation är dock ofta obeständig – många studier har visat att individerna har svårt att fullfölja behandling. Värme, empati och tydlighet är nyckelord för att säkra behandlingskontakten. Det är svårt att sätta sig in i det individen upplever. Det viktigt att lyssna och visa respekt för vad som förmedlas. Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en psykoterapiform som utvecklats specifikt för kroniskt suicidala patienter med borderline personlighetsstörning. DBT är en strukturerad terapiform som bedrivs dels som individualterapi, dels som färdighetsträning. Färdighetsträning sker i grupp och är en rent pedagogisk del av behandlingen.


Histrionisk personlighetsstörning

Histrionisk personlighetsstörning innebär starka känslouttryck, ett orimligt stort behov av uppmärksamhet, och ett olämpligt förföriskt beteende. Personen kan vara överdrivet livlig, flirtig, och dramatisk i sina gester och känslouttryck. Personen söker ständigt efter uppmuntran och godkännande, och är mycket känslig för kritik. Han eller hon vill vara i centrum av uppmärksamheten och är ofta lättpåverkad  av andra människor. Personen tror på andra människor och tycker det var bar att har andra människor i livet . Ständigt känsla påverkas av andra männoskor.


Bemötande och behandlingsaspekter

Individer med histrionisk personlighetsstörning är beroende av att få uppmärksamhet och uppskattning av andra. Detta mönster blir ofta tydligt tidigt i den psykiatriska kontakten och det är inte ovanligt att individen uppträder förföriskt eller rent av utmanande gentemot behandlaren. Under behandlingen är det viktigt att bemöta individen med empati och att lyssna, även när beteendet är utagerande eller provocerande. Kanske det finns en djup osäkerhet som leder individen till det ständiga sökandet efter bekräftelse. Studier som specifikt utvärderat behandling vid histrionisk personlighetsstörning saknas. Vid ångestsyndrom och depression är farmakologisk behandling motiverad.


Narcissistisk personlighetsstörning

Narcissistisk personlighetsstörning innebär ett stort självhävdelsebehov ( att göra vad man vill), en överdriven grandios självbild, och en brist på medkänsla inför andra människor. Personen att han har stora förmågor , makt, skönhet, och status. Personen väntar på beundran från andra och kan uppvisa arrogans mot andra människor. Han eller hon vill få speciella förmåner och tycker om använda andra för sina egna behov.


Bemötande och behandlingsaspekter

Människor med narcissistisk personlighetsstörning kan te sig provocerande och krävande. Att uppfylla egen behov använder den narcissistiska inte en framkomlig väg. Rimlig kommer man längst med ett empatiskt bemötande och vänligt formulerad information om vilka behandlingsalternativ som är realistiska. Det finns en omfattande psykoanalytisk litteratur om begreppet narcissism, men empiriska studier gällande behandling av narcissistisk personlighetsstörning saknas.


Fobisk personlighetsstörning

Fobisk personlighetsstörning innebär en känsla av otillräcklighet, en rädsla för kritik och negativa omdömen och för att inte vara populär. Personen undviker social kontakt av rädsla för att bli fel och andra människor tycker inte om det, klagar eller nekar. Självbilden är svag och personen tror att han eller hon är låg nivå eller ointressant. Personen är ofta försiktig att inte ta del i aktiviteter eftersom de kan visa sig vara pinsamma.


Bemötande och behandlingsaspekter

I mötet med individer med fobisk personlighetsstörning är det särskilt viktigt att respektera individens behov av distans. Dessa personer är jätte rädd för att behöva anförtro sin sårbarhet och sina rädslor åt en okänd person.

Den terapeutiska huvudfokuseringen bör inriktas på att förmå patienten att pröva nya strategier i viktiga problemsituationer. För detta fordras att man samtidigt försöker hjälpa patienten att bygga upp de psykosociala färdigheter som krävs. Behandlaren ska ha såväl erfarenhet som eftertanke och god empatisk förmåga, för att kunna gradera uppgifternas svårighetsgrad, så att stegen på den långa och svår  trappan mot bättre funktionsförmåga blir möjliga att ta för patienten. Det går lätt att finna aktuella problemsituationer i vardagen, men det är svårare att få patienten att komma i kontakt med sin tankevärld och sina associationer.


Osjälvständig personlighetsstörning

Osjälvständig personlighetsstörning innebär en vilja att bli älska och en rädsla för att lämnas ensam. Personen undviker att ta egna beslut och låter andra ta ansvar och initiativ. Han eller hon vill ha stöd av en förälder eller av sin partner. Personen har svårt att säga emot eller stå för sin åsikt, och går hellre med på något de tycker är fel än att säga ifrån. Personen står hellre ut med fysisk och psykisk misshandel än att leva ensam.


Bemötande och behandlingsaspekter

Psykoterapi brukar vara en framkomlig väg vid osjälvständig personlighetsstörning. Olika terapiformer som psykodynamisk, kognitiv terapi och kognitiv beteendeterapi har alla rapporterat goda resultat. Dessa patienter vill att a behandlaren blir nöjd. Deras uppmärksamhet är inriktad på att meddela sådant som de tror kan göra behandlaren positivt inställd, vilket gör att denne lätt upplever patienterna som undanglidande när de ställs inför mer precisa frågor. Osjälvständiga personer är uppfyllda av sin känsla av inkompetens och de strävar definitionsmässigt efter att få en beskyddare. Det ligger i störningens natur att någon annan skall lösa deras svårigheter. Den terapeutiska fokuseringen ligger på individens bristande förmåga till naturligt självhävdande beteende. Ett vanligt problem som varje behandlare av osjälvständiga personer måste hantera, är patientens tendens att utveckla ett patologiskt beroende till terapeuten. För mycket  aktiv terapeut underblåser lätt patientens grundproblematik.

Separationskänsligheten och beroendet av andra gör en person med osjälvständig personlighetsstörning särskilt sårbar för att utveckla depressioner i samband med avvisanden, separationer och förluster. I sådana fall måste läkaren givetvis överväga att sätta in antidepressiv behandling. Det är här särskilt viktigt att klargöra att behandlingen är underordnad det övergripande syftet att stärka individens förmåga till autonomi, eftersom farmakologisk behandling av en osjälvständig patient lätt förstärker upplevelsen av att individen inte kan klara något på egen hand.


Tvångsmässig personlighetsstörning

Tvångsmässig personlighetsstörning innebär ett överdrivet aktiv och prestationsinriktat levnadssätt som leder till att personliga relationer blir dålig. Personen är  upptagen av ordning, detaljer, regler, mm att själva synpunkt med aktiviteten går misslyckas. Perfektionismen stör förmågan att genomföra arbetsuppgifter. Personen kan vara överdrivet engagerad i sitt arbete så fritiden är inte bra. Ibland kan personen samla  gamla  saker eller värdelösa saker och ha svårt att lämna dem. Personen är ofta snål , stelbent och envis.


Bemötande och behandlingsaspekter

Tvångsmässiga individer vill att ha bra prestation.Yrkesvalet går i riktning mot arbeten som är rätt och arbetar hård. Förändringstryck i jobbet är litet och arbetsbelastningen inte är för mycket hög, kan ofta en tvångsmässig individ klara sig relativt bra. Bristen på flexibilitet blir ett allvarligt handikapp när belastningen ökar eller när rutinerna måste ändras på arbetet. Detsamma gäller i privatlivet,t.ex. om en partner genomgår en fas av personlig utveckling och kräver en omdefinition av rollerna i samlivet. Den tvångsmässiga individen är då särskilt känslig för depressiva reaktioner, vilket leda till farmakologisk behandling.


Källförteckning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.